Składniki:
Ciasto:
450g mąki pszennej
150g zimnego masła
100g zimnego smalcu
100g cukru pudru
1 żółtko (zimne)
2 łyżki mleka (zimne)
Ze składników zagniatamy szybko gładkie ciasto. Ciasto dzielimy w stosunku 75% do 25%, zawijamy je w folię spożywczą i wstawiamy na 2 godziny do lodówki.
Blachę na muffiny smarujemy masłem i opruszamy mąką. Z lodówki wyjmujemy większy kawałek ciasta. Wyklejamy nim gniazda, tak aby wystawało trochę nad brzeg formy. Po wyklejeniu, formę wstawiamy na kilkanaście minut do lodówki lub około 5min do zamrażarki. Po tym czasie wyjmujemy formę i wypełniamy gniazda jablkami do całej ich wysokości.
Wyjmujemy mniejszy kawałek ciasta. Wałkujemy, wycinamy paseczki i układamy na babeczkach, tworząc ozdobną kratkę.
Babeczki pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190 stopni C przez około 25min lub do momentu zezłocenia babeczek. Po tym czasie od razu wyjmujemy i zostawiamy do ostygnięcia. Gdy babeczki będą dobrze wystudzone, można zacząć je usuwać z gniazd. Najlepiej jest zrobić to poprzez ich delikatne wykręcenia. Im lepiej wystudzone, tym łatwiej usunąć babeczki bez obawy o ich pokruszenie.
Babeczki dekorujemy cukrem pudrem.
Nadzienie jabłkowe:
1,5kg jabłek np. Boiken
cukier Muscavado
cynamon
Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w kosteczkę. Wrzucamy do garnka i próżymy, w celu pozbycia sie nadmiaru soku. Gdy owoce już zaczną puszczać sok, dosypujemy według uznania cukru (ja uzyłam ciemny cukier Muscavado, gdzięki czemu masa jabłkowa nabrała pięknego koloru). Na koniec dodajemy cynamon i studzimy jabłka.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz