sobota, 6 grudnia 2014

Świąteczne ciasteczka z nadzieniem jagodowym



Dzień św. Mikołaja. Zwyczaj tego święta dokumentowano od XV wieku. W podaniach, św. Mikołaj pełnił rolę osoby, która obdarowywała dzieci prezentami. Jego cechami charakterystycznymi była siwa broda, długa biskupia szafa, mitra oraz pastorał. Późnym wieczorem, w wigilię swego święta, 5 grudnia, św. Mikołaj obdarowywał grzeczne dzieci cukierkami, ciastkami, orzechami i owocami. Wszystkie te, które nie zasłużyły na słodkie podarunki były uderzane pastorałem. Jako przypomnienie, małe latorośle wieszały na kominkach skarpety, zostawiały buty. Obecnie w Polsce podrzuca się podarunki pod poduszkę, w nocy z 5 na 6 grudnia. 

Składniki:
2 szkl. mąki pszennej
200g zimnego masła
1 żółtko
1/2 szkl. cukru pudru
2 łyżeczki ekstraktu waniliowego

 konfitury jagodowe
3 łyżki galarekti z owoców leśnych

Składniki na ciasto zagniatamy szybko (lub używamy malaksera), zawijamy w folię spożywczą i odkładamy do lodówki na około godzinę. Po tym czasie wałkujemy na grubość 2-3mm i wykrawamy ciasteczka pełne oraz z otworem, w stosunku 1:1. Ciasteczka pieczemy w temp. 200 stopni C przez 10 minut lub do zezłocenia brzegów. Studzimy.

Konfiturę umieszczamy w garnku, doprowadzamy do wrzenia. Wsypujemy 3 łyżki galaretki z owoców leśnych i lekko podgrzewając (nie doprowadzamy do wrzenia) mieszamy do jej rozpuszczenia. Lekko studzimy i smarujemy ciasteczka.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz