Składniki:
300g mąki pszennej
20g świeżych drożdży
20g cukru
1 jajko
50g stopionego masła
125ml ciepłego mleka
cukier z prawdziwą wanilią
szczypta soli
słoiczek dżemu pomarańczowego (około150g)
garść świeżych lub mrożonych malin
3 łyżeczki cynamonu
dodatkowo:
białko z łyżką wody
brązowy cukier do posypania
W ciepłym mleku rozpuszczamy drożdże z odrobiną cukru i odstawiamy na około 10 minut.
Łączymy razem suche składniki, a następnie do nich dodajemy mleko, masło, jajko. Zagniatamy ciasto do momentu aż będzie miękkie i sprężyste. Przykrywamy je ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 1-2 godziny - ciasto powinno podwoić swoją objętość. Następnie ciasto rozwałkowujemy na prostokąt o grubości około 1cm. Powierzchnię smarujemy równomiernie dżemem pomarańczowym, posypujemy cynamonem i malinami. Zawijamy wzdłuż dłuższego boku, układamy zlepieniem do dołu i nacinamy ciasto nożyczkami. Przykrywamy ściereczką i pozostawiamy ciasto do wyrośnięcia na 30-40 minut.
Wierzch strucli smarujemy białkiem z wodą i posypujemy brązowym cukrem. Pieczemy w temperaturze 170 stopni C przez 25-30 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz