Niedzielny poranek. Naszła mnie ochota na pieczenie, ale nie miałam zbyt dużo czasu. Otworzyłam lodówkę, spojrzałam na owoce i już wiedziałam co chcę zrobić. Prosty i szybki włoski placek z jabłkami przygotowany według przepisu Nigelli Lawson. Zapach unoszący się w domu jest nie do opisania. Kocham ten aromat jabłek z cynamonem.
250g mąki pszennej
130g drobnego cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
100g miękkiego masła
2 jajka
75 ml mleka w temperaturze pokojowej
skórka otarta z jednej cytryny
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
3 duże słodkie jabłka
1 łyżęczka brązowego cukru
0,5 łyżeczki cynamonu
Formę do tarty (lub tortownicę) o średnicy 23-25cm smarujemy masłem.
Do misy miksera wkładamy masło i cukier, a następnie ucieramy do uzystania jasnej kremowej masy. Następnie dodajemy po jednym jajku, cały czas miksując. Dodajemy mąkę, proszek do pieczenia, ekstrakt waniliowy, otartą skórkę cytryny oraz mleko. Ciasto powinno być luźne.
Obieramy jedno jabłko, proimy w drobną kostnę i dodajemy do ciasta, ucierając je. Ciasto przelewamy do przygotowanej formy.
Pozostałe dwa jabłka kroimy w ćwiartki a następnie w plastry. Jabłek nie musimy obierać. Ukłądamy je centrycznie. Posypujemy brązowym cukrem wymieszanym z cynamonem. Pieczemy w temperaturze 200 stopni C przez 40-45 minut. Jeżeli używamy tortownicy to odstawiamy na około godzinę zanim zdejmiemy obręcz.
Ciasto można podawać na gorąco np. z lodami waniliowymi.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz