Zainspirowana deserem z jednej z popularnych kawiarni, postanowiłam przeniść ten smakołyk do własnej kuchni. Szybkie i naprawdę słodkie. Idealnie nadaje się do gorzkiej kawy lub herbaty, a także na osłodę coraz dłuższych jesiennych wieczorów.
Spód:
250g ciastek Oreo z kakaowym nadzieniem
50g masła (temperatura pokojowa)
50g gorzkiej czekolady
50g masła (temperatura pokojowa)
50g gorzkiej czekolady
Wszystkie składniki umieszczamy w malakserze i mielimy do uzyskania konsystencji mokrego piasku. Następnie wylepiamy masą formę do tarty o średnicy 25cm i odstawiamy do lodówki na około 30minut.
Nadzienie:
1 puszka masy krówkowej (następnym razem spróbuję zrobiś ją sama)
250g mascarpone
250g śmietany 30%
1-2 łyżki cukru
250g mascarpone
250g śmietany 30%
1-2 łyżki cukru
Ponadto:
4 ciasta Oreo
kilka orzechów (np. nerkowca)
polewa czekoladowa
kilka orzechów (np. nerkowca)
polewa czekoladowa
W garnku gotujemy wodę, zdejmujemy z ognia i wstawiamy puszkę z masą kajmakową na kilka minut, aby ułatwić nakładanie. Zawartość puszki przekładamy na przygotowany wcześniej spód. Wstawiamy do lodówki. W tym czasie, gdy masa lekko się schładza, przygotowujemy masę śmietankową. Śmietanę ubijamy na sztywno, dodając na koniec cukier. Dodajemy serek maskarpone i miksujemy na najniższych obrotach lub dokładnie mieszamy za pomocą łyżki. Przygotowaną masę przekładamy na spód z masą kajmakową. Dekorujemy pokruszonymi ciasktaki i posiekanymi orzechami. Na koniec polewamy czekoladą. Ciasto wstawiamy na kilka godzin do lodówki (najlepiej na całą noc).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz