czwartek, 12 lutego 2015

Walentynkowe trufle z likierem kokosowym


Składniki:

150g gorzkiej czekolady minimum 70% 
50g mlecznej czekolady
120g serka mascarpone
1-2 łyżki likieru kokosowego (np. Malibu)

Dodatkowo:
tabliczka białej czekolady + łyżka oleju
wiórki kokosowe
kakao


Gorzką i mleczną czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Odstawiamy do przestudzenia.
W misce mikrujemy serek mascarpone z likierem kokosowym. Partiami dodadajemy przestudzoną czekoladę, cały czas miksując.
Wstawiamy na 15-30 minut do lodówki, aby masa stwardniała. Formujemy kulki i obtaczamy w kakao, wiórkach kokosowych lub w roztopionej w kąpieli wodnej białej czekoladzie z olejem.

Trufle przechowywać w lodówce.





1 komentarz: