Składniki (8 dużych muffinek):
250g mąki pszennej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
2 całe jajka
125g cukru
20g cukru waniliowego (z prawdziwą wanilią)
łyżka ekstraktu waniliowego (opcjonalnie)
150 ml jogurtu naturalnego
100ml oleju roślinnego
2 jabłka deserowe (np. Bohemia, Rubin, Elstar)
50g płatków owsianych
Piekarnik nagrzewamy do temperatury 200 stopni C. Foremki o pojemności 150ml wykładamy papierem do pieczenia.
Do dużej miski wbijamy dwa jajka i roztrzepujemy razem z cukrem i cukrem waniliowym widelcem lub trzepaczką. Następnie do miski wlewamy jogurt naturalny, olej roślinny oraz ekstrakt waniliowy i dokładnie mieszamy. Przesiewamy mąkę razem z proszkiem do pieczenia, łączymy składniki.
Obieramy dwa jabłka deserowe, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę. Dodoajemy do miski razem z płatkami owsianymi i dokładnie mieszamy.
Napełniemy foremki i pieczemy przez 30 min, do momentu zezłocenia się muffinek. Po uieczeniu zostawiamy przez 5 minut w lekko uchylonym piekarniku, następnie wyjmujemy i studzimy.
Muffiny można zrobić również w tradycyjnej blasze do muffin, wówczas wyjdzie ich znacznie więcej.
Muffiny można zrobić również w tradycyjnej blasze do muffin, wówczas wyjdzie ich znacznie więcej.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz