niedziela, 26 października 2014

Sernik z karmelizowanymi gruszkami na makowym spodzie


Nadeszła jesień, a razem z nią zimne dni. Dla mnie, miłośniczki wysokich temperatur, jest to czas siedzenia w domu i szukania zajęć pomagających mi nie myśleć, że przez następne kilka miesięcy nie poczuję się komfortowo poza murami ogrzewanych pomieszczeń. Na szczęście istnieje taka przyjemność jak pieczenie ciast. Na drzewach dojrzały słodkie gruszki, które aż się proszą do wykorzystania ich w pysznym deserze. Ja od jakiegoś czasu zakochałam się  w serniku na makowym spodzie i nie zwracam uwagi na to, że smak maku kojarzy się bardziej z Bożym Narodzenie. Na moim stole gości przez cały rok. Słodycz gruszek, od razu poprawia mi nastrój i pozwala zapomnieć o chłodzie.


Makowy spód:

250g masy makowej
1/2 łyżeczki przyprawy piernikowej
1/2 łyżeczki cynamonu
2 łyżki miękkiego masła
2 jajka
50g mielonych orzechów (laskowe, włoskie, nerkowca)

W misce umieszczamy masę makową, mielone orzechy, przyprawę piernikową, cynamon. Dodajemy miękkie masło i dokładnie  mieszamy. W drugiej misce ubijamy na sztywno białka. Do piany dodajemy żółtka i ubijamy na średnich obrotach jeszcze przez około 2 minuty. Całość dodajemy do masy makowej i delikatnie mieszamy za pomocą łyżki. Przygotowujemy tortownicę o średnicy 25cm. Na jej dno wykładamy papier do pieczenia, zamykamy obręcz, wypuszczając papier na zewnątrz - nadmiar papieru odcinamy. Masę makową wykładamy do tortownicy i wstawiamy do nagrzanego do 175 stopni C piekarnika (góra-dół bez termoobiegu) i pieczemy przez 20 minut. Następnie spód studzimy.
Dno i boki tortownicy owijamy szczelniekilkoma arkuszami folii aluminiowej, w taki sposób aby do środka nie dostała się woda.

Karmelizowane gruszki:

5 gruszek (odmiana Konferencja)
1 łyżka masła
4 łyżki brązowego cukru
1 łyżeczka cynamonu

Gruszki obieramy, usuwamy gniazda nasienne, a następnie kroimy w ósemki. 
Na patelni rozgrzewamy masło. Wsypujemy cukier i lekko potrząsamy patelnią w celu wymieszania. Doprowadzamy do zabulgotania mieszanki, a następnie dodajemy gruszki, opruszając je cynamonem. Gotujemy/smażymy na średnim ogniu, co pewien czas obracając na drugą stronę. Gruszki powinny być miękkie i złociste, ale nie można dopuścić do przypalenia karmelu, gdyż będzie gorzki. Gruszki powinny przebywać na patelni nie dlużej niż 10 minut i pozostać w całości - nie powinny się rozgotować. Następnie gruszki studzimy i odsączamy z nadmiaru karmelu i soku. 
Karmel odlewamy do miseczki i odkładamy na później.

Masa serowa:

750g dwukrotnie zmielonego twarogu
250g serka mascarpone
3 łyżki mąki ziemniaczanej
1,25 szklanki cukru
ziarenka z 1 laski wanilii
5 jajek
125 ml śmietanki kremówki 30%

Do misy miksera wkładamy zmielony twaróg razem z serkiem mascarpone. Mieszamy łyżką lub mikserem, stosując najmniejsze obroty. Dodajemy mąkę oraz cukier i mieszamy na jednolitą masę. Dodajemy ziarenka waniliowe. Następnie wbijamy po jednym jajku, za każdym razem dokładnie mieszając do połączenia składników łyżką lub mikserem na najmniejszych obrotach. Na koniec dodajemy śmietankę i całość miksujemy. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 175 stopni C (góra-dół bez termoobiegu). Tortownicę ze spodem makowym wstawiamy do większej formy. Delikatnie przekładamy masę serową, a na wierzch układamy karmelizowane gruszki. Gotujemy wodę z jednego czajnika. Formy wstawiamy do nagrzanego piekarnika i wlewamy wodę do większej formy. Pieczemy 15 minut. Następnie temperaturę obniżamy do 120 stopni C i pieczemy jeszcze przez 90 minut. 
Po upieczeniu, piekarnik studzimy stopniowo. Przez pierwsze 15 minut pozostawiamy sernik w zamkniętym piekarniku, przez następne 15 minut stopniowo uchylamy drzwiczki. Po tym czasie wyjmujemy sernik i całkowicie studzimy, w międzyczasie odwijając folię.
Po całkowitym wystudzeniu, zdejmujemy obręcz z tortownicy i wstawiamy do lodówki bez przykrycia na minumum 8 godzin. Zachowany karmel wykorzystujemy do uzupełnienia wgłębień i polania sernika.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz