sobota, 1 listopada 2014

Słodko-kwaśne kruche babeczki porzeczkowe


Kruchy spód:

450g mąki pszennej
150g zimnego masła
100g zimnego smalcu
1 żółtko
100-120g cukru pudru
3 łyżki zimnego mleka

Mąkę przesiewamy na blat, dodajemy zimne masło i smalec. Przy pomocy noża lub w malakserze wszystko siekamy, a następnie dodajemy żółtko, cukier oraz mleko. Szybko zagniatamy ciasto (lub używamy malaksera). Owijamy folią spożywczą i odkładamy na 1-2 godziny o lodówki.
Przygotowujemy formę do muffinek, wysmarowując dokłądnie gniazda masłem i oprószając mąką.

Nadzienie porzeczkowe:

500g porzeczek czerwonych, czarnych lub mieszanki (mogą być mrożone)
 3 łyżki mąki ziemniaczanej
150g cukru 

Porzeczki oczyszczamy i przekładamy do miseczki. Delikatnie mieszamy je z mąką ziemniaczaną i cukrem.

Dodatkowo:

1 roztrzepane jajko z 1 łyżką mleka

Schłodzone ciasto wyjmujemy z lodówki. Podsypujemy delikatnie mąką, a następnie rozwałkowujemy na grubość 2-3mm. Wycinamy koła o takiej średnicy, aby można było nimi wypełnić gniazda w formie. Wylepienmy dokładnie dno i boki, dociskając. Do środka nakładamy owoce, do całej wysokości muffinek. Z resztek ciasta wycinamy paski i układamy je na babeczki, uzyskując kratkę. Wierzch smarujemy roztrzepanym jajkiem z dodatkiem mleka.
Formę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni C i pieczemy przez 25 minut, albo do zezłocenia się ciasta. 
Babeczki wyjąc, wystudzić i oprószyć cukrem pudrem.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz